Canon 5D Mark IV occasion kopen?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Canon
Canon 5D Mark IV occasion kopen?

Canon 5D Mark IV, alweer twee jaar geleden is deze topper geïntroduceerd. Bij Camera-tweedehands merken we dat de Canon 5D Mark IV razend populair is. Hebben jullie 'm al? We zijn ontzettend benieuwd naar jullie ervaringen. 
 
Voor de mensen die de camera nog niet hebben, en die overwegen om de Canon 5D Mark IV tweedehands aan te schaffen, hebben we onderstaand overzicht met de belangrijkste kenmerken. Ontdek nu zelf of de Canon 5D Mark IV iets voor je is. 
 

Belangrijkste kenmerken van de Canon 5D Mark IV

Foto's worden nog professioneler met behulp van de recent ontwikkelde sensor van 30,4 megapixel. Ook zijn er twee nieuwe Dual Pixel-functies toegevoegd, namelijk een autofocus en een Pixel Raw-functie. Dit maakt het mogelijk om achteraf de foto op subtiele manier aan te passen, bijvoorbeeld in de scherpstelling. 

Canon claimt dat de 30,4 miljoen pixels in de 5D Mark IV sensor uit twee lichtdiodes bestaan, die zowel apart van elkaar als tegelijkertijd ingezet kunnen worden. Dit maakt een paar extra aanpassingen ten opzichte van reguliere sensors mogelijk. Hiervoor zijn drie nieuwe functies in het leven geroepen: de Image Microadjustment, de Bokeh Shift en Ghosting Reduction. Hiermee pas je de scherpte van de foto aan, verschuif je onscherpe hooglichten horizontaal en kun je zichtbare artefacten verminderen. 
 
Canon 5D Mark IV occasion
 

Unieke gebruik van lichtdiodes 

Voor het aanpassen met behulp van de Dual Pixel Raw-functie, zul je gebruik moeten maken van Canon's software voor professionele fotografie. Deze converter wordt gelukkig standaard mee geleverd. Houd er rekening mee dat de aanpassingen subtiel van aard zijn, omdat de diodes slechts een klein beetje verschuiven. De 5D Mark IV maakt een primeur, tot nu toe is het de eerste camera waar lichtdiodes van de pixels afzonderlijk gebruikt kunnen worden. 
 

30,4-megapixelsensor

De iso-waarde van de nieuwe 30,4-megapixelsensor ligt tussen de 100 en 32.000. Dit kun je digitaal uitbreiden naar een gevoeligheid tussen de 50-104.200 iso. Het af-systeem is vergelijkbaar aan het systeem waar de EOS 1D X Mark II op werkt, omdat de Digic 6+-beeldprocessor een autofocus systeem met 61 punten gebruikt (met 41 kruislings gevoelige punten, het middelste punt loopt tot -3V). De buffer biedt ruimte aan 21 raw-bestanden, en de maximale fotografeer snelheid is 7fps. 
 

4k-filmfunctie

Deze filmfunctie heeft een resolutie van maar liefst 4096x2160 pixels, met snelheden van 30, 25 en 24fps. Doordat het 4k-filmen slechts een uitsnede van het beeld gebruikt, is er een cropfactor van 1,64x. De bestanden hebben een maximale resolutie van 8,8 megapixel, omdat Canon de motion jpeg-codec gebruikt en het mogelijk maakt om losse frames op te slaan. 
 

Het 3,2"-scherm

Dit touchscreen zit achterop de behuizing en heeft maar liefst 1,62 miljoen beeldpunten. Daarnaast beschikt de Caonon over wifi, nfc en een compartiment voor de geheugenkaart.
De rgb-meetsensor is 150.000 pixels, dit is vergelijkbaar met de EOS 4DS-modellen. 
 

Welke objectieven voor de Canon 5D Mark IV

Rondom de introductie van de Canon 5D Mark IV waren er gelijktijdig twee objectieve aangekondigd, de EF 24-105mm f/4L II USM plus de EF 16-35mm f/2.8L III USM. Deze objectieven zijn zoals verwacht, verbeterde versies van bestaande objectieven. Dit zie je vooral terug in de vernieuwde beeldstabilisatie van de EF 24-105mm, deze zou effectief moeten zijn tot 4 stops in plaats van 3 stops. Daarnaast zit er een nieuwe coating op de standaardzoom, waardoor deze beter bestand is tegen ghosting en flare. Ook het diafragma is de moeite waard: er zitten nu 10 in plaats van 8 lamellen in. De EF 16-35mm, inmiddels de derde versie, heeft een dubbelzijdig, asferisch lenselement. Hiermee kunnen de hoeken in het beeld scherper worden weergegeven.

Maar goed qua lens voor de Canon 5D Mark IV kies je natuurlijk altijd voor een van de legendarische lenzen uit de Canon L-serie. Onderstaand een opsomming van onze favoriete lenzen: 

 

Heb je al een Canon 5D Mark IV of wil je hier meer over weten? Deel het in een reactie met ons!